Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Světová renesance a humanismus

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Humanismus a světová renesance

Renesance pochází z francouzštiny a znamená znovuzrození.Jako umělecký směr znamenala návrat k antickému umění Řecka a Říma.Vznikla v Itálii a ovlivňovala umění v 15. a 16. stol.

Humanismus je slovo pocházející z latiny a znamená lidský.Je to filosofický názor, který měl ve středu svého zájmu člověka. Humanismus je hnutí 14.-16. stol. , navazující na odkaz antiky. K nejrozšířenějším literárním žánrům patřil dopis, který neměl osobní obsah; sloužil k šíření vědomostí a vzorovou slohovou formou byl určen širší veřejnosti.

Oba tyto směry vznikly jako reakce na to, že dříve měla vše pod kontrolou církev.V době renesance však lidé místo poznávání boha chtějí poznávat svět, nové země, národy a proto se konaly výzkumné plavby, jako např.plavba Kryštofa Kolumba do Indie, při které objevil v roce 1492 nový kontinent- Ameriku.Dále vědci navzdory církvi začali prosazovat heliocentrický názor, tedy že Slunce je středem vesmíru.Byli to např.astronomové Mikoláš Koperník a Galileo Galilei.

Pro rozvoj literatury byl významný vynález knihtisku v roce 1450 němcem Johannem Gutenbergem.

Renesance se projevila i v oblasti výtvarného umění.Např. v sochařství se znázorňovalo lidské tělo v harmonickém souladu tělesných proporcí podle vzorů antického Řecka.V architektuře gotický hrad ustoupil pohodlnému renesančnímu zámku nebo městskému domu.

Nejvýznamnější představitelé renesance byli mnohostranní umělci.Obvykle to byli malíři a zároveň i sochaři, vynálezci nebo teoretikové umění.Z těch nejznámnějších jsou to Italové Leonardo da Vinci, který je autorem obrazu Mona Lisa, dále Michelangelo Buonarroti, který vytvořil např. sochu Davida nebo Rafael Santi- autor Sixtinské madony.

Mezi italské renesanční představitele literatury patří především Dante Alighieri, který napsal rozsáhlou báseň Božská komedie.Ta se skládá ze tří částí:Peklo, Očistec a Ráj.Báseň je složena podle přesných pravidel.Klíčovým číslem je trojka.Má 3 části, každá část má 33 zpěvů a zpěvy jsou složeny z trojveršových slok.

Dalším z představitelů italské renesanční literatury byl Francesco Petrarca. Jeho nejslavnějším dílem je Sto sonetů Lauře. Dalším dílem vrcholné italské renesance je Dekameron od Giovanniho Boccacia Toto dílo obsahuje 100 příběhů, které si vyprávělo 10 mladých lidí po dobu deseti dnů.

Představitelem francouzské literatury v tomto období byl Francois Villon.Jeho život byl bouřlivý a nakonec byl odsouzen k smrti.Bývá proto nazýván prokletým básníkem.Máme pro vás ukázku z jeho díla Malý Testament.

William Shakespeare byl zase představitelem renesance v Anglii.Proslavil se především jako autor divadelních her, ale také jako básník.Napsal sbírku sonetů a z jeho her vám připomeneme pouze Komedii plnou omylů, tragédii Hamlet a Romeo a Julie a historickou hru Julius Caesar.Z Hamleta vám teď přečteme ukázku.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT